10 урок: Да се поклоним заедно

пастор Митко ДИМИТРОВ

І. ПОКЛОНЕНИЕТО

А. Пеене и поклонение („пееха“)

Поклонението пред Бога е духовно състояние. То се превръща в действие, когато нашите убеждения се превръщат в думи, изказани за прослава на Създателя. Но службата може да включва не само говор, а и пеене. То също е изкуство, което подлежи на развиване чрез подходяща употреба.

Б. Единство и поклонение („ответно“)

Един Бог и една служба! Ответното пеене изисква единство, проявявано като хармония. Текстът не загатва за фалшиво пеене или за надпревара в славословенето. „Ответно“ подразбира (1) вслушването в гласа на другия, (2) приемане на службата на ближния и (3) съ-участие в богослужението! Това непременно се преживява като мир по цялото протежение на поклонението и непременно води до радост.

 

ІІ. СЪДЪРЖАНИЕ НА ПОКЛОНЕНИЕТО

А. „Хвалеха Господа

Хвалението е присъща черта на всяко богослужение. Господ е обектът на поклонението, в което участващите имат по-голяма стойност пред Бог именно защото (1) забравят себе си и (2) поставят Него в центъра на службата. Славословенето извежда поклонника извън травматичното битие, което го заобикаля.

Б. „Благодаряха

Благодарността е признателност за Божий дар, който душата на човека е оценила по достойнство. Тя включва смирение и изразява покорност. Чрез нея човекът показва, че е напреднал в духовното си преобразяване, тоест проявява христоподобие (Матей, 11:25-27).

 

ІІІ. ПРИЧИНИТЕ НА ПОКЛОНЕНИЕТО

А. Божията благост

Б. Божията милост

Човешката служба за Бога трябва да се подхранва от осъзнаването и одобряването на собствените Му атрибути – достойнства на характера. Самото им разбиране е въпрос на Божия благодат, дарявана чрез Светия Дух в името на Сина.

 

ІV. ПРИЛОЖЕНИЕ

А. Преоткрита ли е песента като форма на хваление?

Б. Защо адвентните хорове не предпочитат да пеят ответно?

В. Какво е съдържанието на съвременните християнски песни?

Г. По какви причини приемаме да служим на Бога?

Д. Актуални ли са благостта и милостта на Създателя?

 

ВМЕСТО ОБОБЩЕНИЕ

Възможно ли е древното поклонение да се превърне в съвременно вдъхновение, което да прославя Бога така, че да прави участващите истински щастливи?

 

Свалете разработката в doc-формат>>

Свалете разработката в pdf-формат>>

0 0 votes
Оцени тази публикация
Запишете се
Уведомете ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x