9 урок: Изпитания, премеждия и списъци

пастор Трифон Трифонов

Нашият урок тази седмица е за вниманието на Бог дори към дребните детайли.
Даниил 1:1-2. Какви две неща са изгубени? (Божиите хора са изгубени в плен. Изделията в Божия храм са взети от нашествениците.)
Трябваше ли Даниил да споменава храмовите съдове? Не трябваше ли просто да се  фокусира върху човешката трагедия?
Ездра 1:7-11. Изненадани ли сте, че вавилонците са водили толкова подробни записи за това, което са взели от всеки завладян народ?
Даниил 5:1-4. Кои са причините, поради които вавилонците водят внимателни записки? (Вярата им е, че техните богове побеждават Бога на израилтяните.)

Цар Кир върна предметите, взети от храма в Йерусалим. Това включваше ли транспорт обратно до Йерусалим?
Ездра 8:21-22. Отговорът на предишния въпрос е „Не.“ Пред каква дилема се изправи Езра? (Необходими са му войници, които да пазят цялото това съкровище, докато те се връщат обратно в Йерусалим?)
Ездра 8:23. Как Ездра отговори на този въпрос? (Той пости и се моли.)
Бог отговори ли?
Бихте ли могли да кажете дали Бог отговаря на вашите молитви и какъв отговор ви дава?
Ездра 8:24-29. Защо Ездра претегля храмовите изделия? (Показва се точната сума, която им е поверена. Това има връзка с честността.)

Как мислите, че дванадесетте свещеници и техните помощници пренасят това богатство? Днес щеше да струва милиони! (Най-вероятно са разпределили всичко помежду си. Не са го слагали в един голям вагон, за да го транспортират.)
Ездра 8:30-33. Ако цялото това богатство е било разпределено, можем ли е да кажем, че Ездра е бил зависим от прикритие и измама, за защита срещу бандити, а не е разчитал само на Бог? (Разчитането на Бог не означава, че спираме да мислим. Това е една от причините да имаме застраховка на дома ни и да заключваме вратите си.)
Неемия 11:1-2. Как разбираме това – народът искаше ли да живее в Йерусалим или не? (Този жребий служеше като изискване от хората, на които се падне, да живеят в Йерусалим. Повечето искаха да живеят в страната.)
Неемия 11:2. Ако хората, които са „спечелили“ лотарията, трябва да живеят в Йерусалим, защо тези, които доброволно ще живеят в Йерусалим, ще бъдат „похвалени“? (Това прави въпроса ясен. Лидерите се съгласиха да живеят в Йерусалим, смели доброволци се съгласиха да живеят там и след това хвърлиха жребий, за да видят кой друг ще трябва да живее в Йерусалим. Важна причина за изискването на това беше да има адекватна защита за града.)
Неемия 11:3. Защо хората биха предпочели да живеят в градовете вместо в Йерусалим? (Прочетете Неемия 7:6. Това показва, че те претендираха за своето историческо семейно имущество. Те искаха да живеят на местата, които исторически бяха възложени на тяхното племе и семейството им.)
Каква друга причина може да има, за да не искат да живеят в Йерусалим? (Това е основно място за атака за техните врагове.)
Сега трудният въпрос. Ако те се доверявали на Бог, защо би трябвало да имат определено количество хора вътре в Йерусалим, за да помогнат да го защитят? Това не е ли провал на вярата? (Тук се подсилва идеята, че Бог иска да използваме здравия разум. Ние сме партньори с Него за укрепване на Царството Божие.)

 

Свалете разработката в doc-формат>>

Свалете разработката в pdf-формат>>

0 0 votes
Оцени тази публикация
Запишете се
Уведомете ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x