Последни думи и свидетелства

Какво мислите вие Увод в историята Друга гледна точка Сб Нд Пн Вт Ср Чт Пт

 

Библ. история: Деяния 1:1-11

Коментар: Eлън Уайт, „Деяния на апостолите“, глави 1, 2, 3.

 

Ключов текст

„Той им каза: „Не е за вас да знаете години или времена, които Отец е положил в собствената Си власт. Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият Дух, и ще бъдете свидетели за Мен както в Йерусалим, така и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята“

Деяния 1:7-8.

 

Светлина от фара:

„Църквата е определеното от Бога средство за спасяване на хората от греха. Тя е организирана да им служи и нейната мисия е да предава евангелието на света. Още отначало Божият план е църквата Му да отразява Неговата пълнота и съвършенство. Членовете, които Той е призовал от тъмнина в чудната Своя виделина, трябва да изявяват славата Му“ (Деяния на апостолите).

 


 

Какво мислите вие?

Кой район от света според вас се нуждае в най-голяма степен от мисионска работа? (Подредете според необходимостта от евангелизиране:  1- най-голяма нужда, 7 – най-малка нужда.)

______местната църква, която посещавам

______квартала, в който живея

______моето училище

______по-големите градове в страната

______малките градове в страната (селските общности)

______райони в света с огромни маси от хора, които са неграмотни

______всички места по света където хората не разполагат с Библията и не са чували евангелската вест.

Защо подредихте групите от хора и районите, в които живеят, по този начин.

 

Знаете ли, че…?

Знаете ли, че днес в света съществуват 6 912 говоримк езика? Нещо повече, 2 251 oт съществуващите езикови групи, т.е. 193 милиона души, не разполагат с Библия на свой собствен език.

 


 

Увод в историята

„Първата повест написах, о, Теофиле, за всичко, което Исус вършеше и учеше, откакто започна, до деня, когато се възнесе, след като даде чрез Светия Дух заповеди на апостолите, които беше избрал; на които и представи Себе Си жив след страданието Си с много верни доказателства, като им се явяваше в продължение на четиридесет дни и им говореше за Божието царство. И като се събираше с тях, заръча им да не напускат Йерусалим, но да чакат обещанието на Отца, за което, каза Той, чухте от Мен. Защото Йоан кръщаваше с вода, а вие ще бъдете кръстен и със Светия Дух не след много дни. И така, веднъж, като се събраха, те Го питаха: „Господи, сега ли ще възстановиш царството на Израел? Той им каза: Не е за вас да знаете години или времена, които Отец е положил в собствената Си власт. Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият Дух, и ще бъдете свидетели за Мен както в Йерусалим, така и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята“. И като каза това и те Го гледаха, Той се възнесе и облак Го подхвана и скри от погледа им. И като се взираха към небето, когато се възнасяше, ето, двама мъже в бели дрехи застанаха до тях и казаха: „Галилеяни, защо стоите и гледате към небето? Този Исус, Който се възнесе от вас на небето, ще дойде така, както Го видяхте да отива на небето“. Тогава те се върнаха в Йерусалим от хълма, наречен Елеонски, който е близо до Йерусалим, на разстояние един съботен ден път. И когато влязоха в града, качиха се в горната стая, където пребиваваха Петър и Йоан, Яков и Андрей, Филип и Тома, Вартоломей и Матей, Яков Алфеев и Симон Зилот, и Юда Яковов. Всички те единодушно бяха в постоянна молитва (и моление) с някои жени и Мария, майката на Исус, и с братята Му“ Деяния 1:1- 14.

 

Кулминация

„И така, идете и създавайте ученици измежду всички народи, и ги кръщавайте в името на Отца и Сина, и Светия Дух, като ги учите да пазят всичко, което съм ви заповядал. И, ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на века“ Матей 28:19-20.

„И когато влизаше в ладията, този, който преди беше обладан от бесове, Му се молеше да бъде заедно с Него. Той обаче не му позволи, а му каза: „Иди си у дома при своите и им кажи какво е направил Господ за теб и как се смили над теб. И човекът тръгна и започна да разгласява в Десетоградие какви неща направи с него Исус; и всички се чудеха“ Марко 5:18-20.

„И известието, което чухме от Него и известяваме на вас, е това, че Бог е светлина и в Него няма никаква тъмнина“ 1 Йоаново 1:5.

„И свидетелството е това, че Бог ни е дал вечен живот и че този живот е в Неговия Син. Който има Сина, има този живот; който няма Божия Син, няма този живот. Това писах на вас, които вярвате в името на Божия Син, за да знаете, че имате вечен живот и да вярвате в името на Божия Син“ 1 Йоаново 5:11-13.

„Защото не се срамувам от благовестието Христово; понеже е Божия сила за спасение на всеки, който вярва първо на юдеина, а после и на езичника“ Римляни 1:16.

 


 

Друга гледна точка

„Докато човечеството отчаяно вика, търсейки отговори, християните пелтечат“ (Хауърд Хендрикс, американски теолог).

„Свидетел е човек, който чрез обяснение или действие дава свидетелство видимо или вербално за това, което е видял и чул, без да бъде възпиран от последиците от своите действия“ (Стюарт Бриско. Избран от Бога).

Изход от историята

Прочетете историята и подчертайте трите най-важни според вас части в нея. Защо мислите така? Кой е човекът, наречен Теофил, към когото е адресирана книгата „Деяния на апостолите“? По какъв начин Лука описва своя подход при предаване историята на новозаветната църква?

Тази история съдържа финалните думи на Христос, изговорени директно към учениците преди възнесението Му в небесата. Сравнете ги с последните Му думи в Матей 28:19-20. Какви са приликите и разликите?

Защо според вас учениците получават напъствие да очакват „обещания дар“ в Ерусалим?

По какво Ерусалим се различава от „Юдея, Самария и другите краища на земята“?

Четиво за седмицата

Елън Уайт, Деяния на апостолите, глави 7, 2, 3.

 


 

Събота,
28.12.2019

Направете го реалност

Прочетете и изпълнете упражнението в частта на урока Какво мислите вие. Кое мисионско поле според вас се нуждае от най- спешна евангелизаторска кампания?

Прочетете евангелската поръчка, която ще намерите в Матей 28:19- 20 (виж в Кулминацията на урока).

Като прочетохте поръчението към последователите на Исус, как вие лично ще отговорите на Христовия призив? Как виждате себе си, отзовавайки се на този апел или изпълнявайки това поръчение в живота си?

 


 

Неделя,
29.12.2019

Направете го реалност

Прочетете частта Увод в историята и отговорете на въпросите в Изход от историята. Те ще ви упътват в библейското изучаване. След като прочетете и отговорите на въпросите, посочете кои са ключовите теми в изучаваната история?

Какви чувства и вълнения според вас изпълват учениците, когато чуват думите на Исус, а след това стават свидетели на Неговото възнесение?

Преживявали ли сте Божия призив лично към вас съвсем реално, ясно и категорично? Вероятно сте преминавали през житейски трудности, когато Исус ви се е струвал твърде далечен, а вие не сте имали увереност каква  стъпка да предприемете по- нататък в живота си, в каква посока да продължите.

Възможно ли е тази история да ви подейства окуражително, когато имате усещането, че не знаете какво да направите?

 


 

Понеделник,
30.12.2019

Направете го реалност

Ключовия стих за запаметяване в този урок ще намерите в книгата Деяния 1:7-8, където е оповестен Божият план за предаване на историята за живота, смъртта и възкресението на Исус.

Представете    си предизвикателствата, пред които са изправени учениците, осъзнавайки, че са свидетели в Ерусалим. Какво ще им струва това? Главните свещеници и всеобщите предразсъдъци за Христос все още са много силни.

Следващата фаза изисква евангелието да се сподели в Юдея и Самария. Учениците продължават да подхранват у себе си чувство на ненавист към самаряните. И кой ли би ги  послушал в тяхната земя? Защо трябва да ги е грижа за този народ? Ще бъдат ли в състояние да занесат вестта за Христос до всички краища на земята?

Размишлявайте как ви изглеждат днес тези три фази на мисиониране? Коя от фазите според вас е свързана с най-много предизвикателства и провокации за учениците? Какви са причините?

 


 

Вторник,
31.12.2019

Направете го реалност

Прочетете цитата от книгата Деяния на апостолите, използван в частта Светлина от фара, и сравнете характеристиките, дадени тук, с начина, по който хората възприемат вашата местна църква днес.

По какъв начин тя може да превърне мисионската работа в свой приоритет? Кого от членовете е ще посочите като особено ревностен свидетел за Исус? Обмислете и го поканете да ви разкаже как споделя вярата си? Кое прави неговото свидетелство ефективно?

 


 

Сряда,
01.01.2020

Направете го реалност

Кулминацията на този урок е ехо на призива да бъдем свидетели за Христос в този свят. Някои от стиховете, включени в Кулминацията, представляват думи на апостолите, а други са самите заповеди, отправени от Христос към хората, които Го приемат и признават за свой личен Спасител.

Докато четете тази библейска селекция, посочете кои стихове съдържат лично послание за вашия живот днес? Какво се опитва да ви каже Бог?

 


 

Четвъртък,
02.01.2020

Направете го реалност

Урокът тази седмица е свързан с личната ни подготовка да носим свидетелството за възкръсналия Христос. Ако се обучавате да споделяте какво означава за вас Христос, ще можете да реагирате на практика при всяка появила се възможност за свидетелстване.

Можете да построите своето лично свидетелство, следвайки трите простички въпроса:

1) Как се запознах с Христос и как Му се доверих като на свой личен Спасител?

2) Защо според мен всеки човек трябва да направи избора да стане последовател на Христос?

3) Как Христос променя моя живот?

Също така е важно да изберете пасажи от Библията в подкрепа на своите отговори. Нека винаги да ви е под ръка копие от вашето свидетелство. Поставете го в Библията си и бъдете готови да го споделите, когато ви се удаде подходяща възможност.

 


 

Петък,
03.01.2019

Направете го реалност

Спомнете си разкази на вярващи хора, които описват как са успели да споделят с другите любовта си към Христос. По какъв начин ви въздействат тези живи истории? Спомнете си моментите, когато вие сте имали случай да споделите с някого вярата си в Христос. По какъв начин Бог ви е водил при хората, които чувстват нужда от Него?

Как според вас споделянето на вярата в Христос укрепва и заздравява вашата връзка с Бога?

0 0 votes
Оцени тази публикация
Запишете се
Уведомете ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x