Обикновен живот

21 ноември, 2020 г.

(Църковен бюджет)

Спомените за дома на родителите му винаги събуждат хубави чувства у Павел Гоя, редактор на списание „Ministry”. Въпреки, че баща му е бил успешен строител по време на комунизма в Румъния, семейството никога е нямало скъпа кола, луксозни мебели или голяма къща. „Баща ми винаги казваше на майка ми: „Ако имахме повече възможности, щяхме да влагаме повече в Божието дело. Това е богатсвото, което притежаваме, защото нищо друго, освен душите си, не можем да вземем на небето. Затова нека да инвестираме в душите си!” – спомня си Гоя.

„Веднъж, когато строяхме църква” – казва Гоя, – баща ми се върна със сума, равняваща се на  $25,000, след като беше поставил покрив на едно училище. Майка ми го попита: „Колко да дарим? Една десета?”. Но баща ми каза: „Не, не, ще ги дадем всичките.” Майка ми предложи да запазим $2,000 за извънредни случаи и тати се съгласи. „Добре, нека запазим 10% и да дарим 90%.”

Гоя продължава: „Понякога давахме половината, но в зависимост от нуждата на църквата, а според нашите нужди. Баща ми казва: „Кой ни е дал тези пари? Кой ни е дал здраве? Той ще се погрижи за нас и отново ще ни благослови. Дай ги всичките. Дай всичките пари на църквата.” Така правехме обикновено. Толкова свикнахме да чуваме тези думи, че те дълбоко се вкорениха в нашия начин на мислене.”

ПРИЗИВ: Как можеш да научиш децата си да водят прост живот и да дават щедро на Бог, което ще приближи сърцата им до Него? Ако навикът да дават се развие у децата от ранна възраст, той ще ги предпази от много материалистични или консуматорски пориви. Можеш например да им даваш редовно джобни и да ги учиш да връщат десятък и да дават редовни дарения, преди да си започнат да харчат парите за друго. Както казва Исус, сърцата на децата ти ще бъдат там, където влагат парите си (Матей 6:21).

МОЛИТВА: Мили Господи, днес, когато те прославяме с нашите десятъци и дарения, помогни ни не само да даваме, но и да бъдем за пример, за да могат младите поколения също да Те открият и да Те последват.

Свалете в doc-формат>>

5 1 vote
Оцени тази публикация
Запишете се
Уведомете ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x