Криза на идентичността

Адаптирано от п-р Трифон Трифонов

Въведение: Били ли сте някога в съдебна зала, докато се провежда процес? Ако гледате наказателен процес, ще видите, че първото нещо, което прокурорът прави след избирането на съдебното заседание, е да обясни обвиненията срещу обвиняемия. След това защитата може да обясни своята страна на делото или да изчака, докато прокурорът представи доказателствата.

Исая започва книгата си като прокурор, излагащ делото си пред съд.

  1. БОГ КАТО НАСТАВНИК

Исая 1:1-3. Какво обвинение има Бог срещу Юда и Йерусалим? (Хората са се разбунтували срещу Бог.)

Бог илюстрира бунта, като казва, че „вол познава своя господар“. Какво предполага това за народа на Юда? (Те не знаят кой се грижи за тях.)

Бог също илюстрира бунта, като казва, че магарето „познава яслата на стопанина си“. Какво предполага това за народа на Юда? (Яслата е вкъщи. Това е мястото за хранене и сън на животните. Хората не „живеят“ с Бог. Те не „ядат“ от ръката Му и не се чувстват като у дома си с Него.)

Какво е значението на това, че Бог използва вол и магаре, като точка за сравнение с народа на Юда? (Това не е комплимент. Бог казва, че хората са по-глупави от магаре или вол. Те не знаят или разбират какво могат да разберат един вол или магаре.)

Исая 1:4. Какви са конкретните обвинения в неправомерни действия, повдигнати срещу народа на Юда? (Те са корумпирани. Извършват зло и практикуват грях. Те нямат отношение към Бог.)

Бог ги нарича „деца“. Какво предполага това? (Незрелост. Те са непокорни, незрели и зли. Страхотна комбинация!)

Каква важна идея намирате в обвинението, че хората са „обърнали гръб“ на Бог? (Те не искат да знаят кое е правилно. Те имат отношение, което отхвърля Бог.)

Диагностика на тялото

Исая 1:5-6. Бог сега звучи като медицински свидетел на процеса. Свидетелството е, че тялото е в лошо състояние.

Ако в живота ви е царувал грях, сигурно сте се чувствали сякаш току-що сте били в боксов мач.

стих 5 – Какъв логичен смисъл има да продължаваме да бъдем бити от гряха? Отговорът е „Няма основателна причина“.

Кои конкретни части на тялото се споменават като наранени? (Главата и сърцето.)

Какво значение виждате при споменаването на тези две части на тялото? (Главата е седалището на мисленето. Сърцето означава мястото на емоцията. Бог казва, че тези хора имат болно мислене и емоции.)

Ранените и раните не се третират. Какво означава това? (Изглежда нищо не се прави по отношение на греховете на хората. Не се прави опит да се обърне от греха.)

Това описание на тяло в нужда напомня ли ви за друг текст в Библията? (Прочетете Откровение 3:17. Това е присъдата над Лаодикия, църквата от последните дни! Ако вярваме, че живеем в последните дни, тогава трябва да обърнем голямо внимание на това, което Исая казва на Юда.)

Нека се върнем назад и отново да посетим Исая 1:1-2. Защо Бог призовава небето и земята? (Току-що разгледахме обвиненията. Бог аргументира делото си пред небето и земята. Ние не сме единственият „съдебен заседател“, Вселената също следи този случай. Това е сериозен въпрос!)

Откъде Исая знае всичко това? (Стих 1 ни казва, че Бог е показал във видение тази сцена в съдебната зала. Интересно е, че Бог общува със своите пророци чрез картини. Понякога сме склонни да мислим, че картините са нечестиви, а писането е свято. Бог е „визуален“ учител .)

Пред нас е поставена сцената в съдебната зала. Юда е обвиняемият. Бог е прокурорът. Небето и земята (и ние) сме журито. Мислите ли, че юдеите осъзнават, че обвиненията срещу тях са верни?

Какво бъдеще очаква юдеите?

Исаия 1:7-9. Помислете какво знаете за земеделието. Какво мислите, че е „колиба в лозе“ и „пъдарница в градина с краставици?“ (Временни бараки за почивка от слънцето.)

Какво предполага това за Юда? (На ръба е да се срути.)

Какво ни казва стих 9, поради което Юда е на път да рухне? (Защото почти всички граждани са убити. Останали са само няколко оцелели.)

Исая говори за настоящето или за бъдещето? (Времето на пророчеството на Исая е фиксирано в стих 1. Това е било по време на управлението на следните царе: Цар Озия царувал от 790-739 г. пр. н. е. Езекия царувал от 715-686 г. пр. н. е. Юда бил унищожен през 586 г. пр. н. е. На тези дати Исая говори какво ще се случи 100 години напред. Той казва: „Това е вашето бъдеще. Тук ще бъдете, ако не се отвърнете от греха.“)

 

  1. ЗАЩИТАТА

 

Типично по време на процес е, че „обвиняемият“ има право на защита. Същото важи и тук. Нека продължим, като прочетем Исая 1:10-11. Каква защита намираме тук?

Когато някой не живее в хармония с Божията воля, какво предлагаме като лек? Казваме им „Започнете да посещавате църква“, нали? Това адекватно ли е?

Как обяснявате Божието оплакване тук? Дали тези хора не посещават църква?

Исая 1:12-14. Когато Бог казва, че хората „тъпчат дворовете Ми“, какво ви внушава това? (Те не проявяват уважение в храма.)

Когато Бог се позовава на техните „безсмислени“ приноси, какво предполага това? (Те не са се покаяли истински. Те правят животински жертви, но не са сериозни по отношение на греха.)

Тези хора спазват съботата! Какво не е наред с това?

Посещаването на църква „безсмислено“ ли е за вас?

Според нашият текст, какъв се предполага че е проблемът? (Проблемът не е в „богослужението“, а в сърцето и ума на поклонника. Самото посещение на църква няма да ни спаси.)

Исая 1:15. Мислех, че Исус винаги е слушал нашите молитви. Не е ли вярно?

  1. ЛЕЧЕНИЕТО

Исаия 1:16-17. Каква е първопричината за Божието неодобрение? (Хората извършват зло. Вместо да насърчават и защитават потиснатите, те ги убиват („ръце пълни с кръв“).

Имаме много интересна последователност от стъпки, които Бог моли хората да предприемат. Те са:

1/ Измийте се (ст.16);

2/ Спрете да правите грешки (ст.16); и,

3/ Научете се да постъпвате правилно (ст.17).

Това все още ли е „лечението“ и днес?

Какво очаква обществото от нас днес?

Исая 1:18-20. Разумни или произволни са исканията, които Бог отправя към нас? Какво ни внушава стих 18? (Бог казва: „Нека говорим за това, като разумни хора.“)

На хората на Юда се предлага прошка. Какво иска Бог в замяна? (Той иска да бъдем послушни „доброволно“, вместо да сме тези, които „се бунтуват“.)

Да се ​​върнем на въпросът „Посещението на църква не е ли противоотрова за греховния живот?“. (Ходенето в присъствието на Бог всяка седмица помага в борбата с греха в живота ни. Бог иска да осмисли нашето поклонение.)

Свалете в doc-формат>>

Свалете в pdf-формат>>

5 3 votes
Оцени тази публикация
Запишете се
Уведомете ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x