Още уроци от най-добрия Учител

Стоян Петров

1. Стихът за запаметяване ни насочва към срещата на Исус със слепия Вартимей. Какви уроци можем да усвоим от тази интересна история?
Вартимей е арамейското име Bar-Tim’ai, което Марк превежда за своите читатели, докато Матей говори за двама слепи. Причината, поради която Марк споменава само един от просяците, може да е, защото Марк е видял само един, който представлява особен интерес за читателите. Възможно е по-късно Вартимей да се е превърнал в един от най-известните последователи на Исус. Просяците вероятно седяха точно пред градските порти, където минувачите можеха да се смилят над тях. «Сине Давидов!» – използването на това ясно месианско име предполага до известна степен признаването на Исус като обещания Месия. «Смили се» – сравни Матей 15:22 (ханаанката). «Мъмреха го“. Възможно е да са искали да предотвратят публичен инцидент, който еврейските или римските власти биха могли да използват като претекст, за да арестуват Исус. «Още повече викаше»: Вартимей разбрал, че това е единственият начин да получи изцеление от ръцете на Исус. Неговото постоянство бе аргумент за сериозна му вяра в силата на Исус. „Какво искаш?“ Бе очевидно, че слепецът иска възстановяване на зрението му. Както обикновено, Исус очаква молителят да направи изрично искане като признание за неговата нужда и доказателство за неговата вяра. Не само заради Вартимей Исус задава този въпрос. Той желае онези, които са свидетели на събитието, да разберат по-добре значението на чудото. „Да прогледна“. Буквално, „за да възстановя зрението си“. От гръцкия текст става ясно, че Вартимей не е роден сляп, а е ослепял след раждането.
Марк 10:52
„Иди си“. Това е напълно различно от призива „Идете и научете“ в Мт. 28. С една дума Исус му казва да се радва на живота и здравето си, на възстановеното си зрение. „Твоята вяра те изцели“. Вярата е предпоставка за изцелението!… „Тръгна след Него“. Това е очевидно доказателство, че Варти-мей вече не е сляп, а прогледнал. И тук не е нужно Христос да го докосва по очите или да му слага кал. Слепецът е излекуван заради вярата си! И е напълно естествено да тръгне след Спасителя Си, за да се радва още малко на Неговото присъствие.
2. Знаем, че Исус е най-добрият Учител. А има ли в тази история „скрити послания“ как да станем добри учители в Съботното училище?
а) Добрият учител има време за общуване с Христос (Вартимей 3 пъти се моли)
б) Той има лично време за учениците си… (Исус отделя време за слепеца)
в) Добре аргументира изискванията си в съботното училище („Твоята вяра те изцели“)
г) Има резултат от дейността му – води хората при Христос („Тръгна след Него“)!
3. Срещата на Исус с Вартимей много ни напомня за срещата Му с ханаанката:
а) Приликите са много: голяма нужда от изцеление; трикратен призив към Христос („Смили се“); нарича Го „Сине Давидов“, т. е. Месия, но и Господ; вярата й също е много силна.
б) Новото за нас е, че Исус иска да даде изключително важен урок на присъстващите ученици и учениците от всички поколения до края на света: всеки, който търси Христовото спасение и благословение, може да ги получи, независимо от етническата си принадлежност!
4. Апел:
„Нека винаги пред погледа ни бъде Исус, Който ни води в нашата вяра и я прави съвършена“ (Евреи 12:2 а – Съвременен превод)

Свалете в doc-формат>>

Свалете в pdf-формат>>

0 0 votes
Оцени тази публикация
Запишете се
Уведомете ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x