150 години от Славейковия превод на Библията в гр. Димитровград

След началото на изложбата една от първите посетили мероприятието беше млада жена с две деца. Когато изслуша историческата презентация, изяви желание да посещава църква. Остави координати за връзка и ние й обещахме да й доставим още книги. След 1-2 дни дойде да ги вземе и каза, че веднага започнала да чете Библията. Поканихме я да посети църквата ни.

Един млад посетител, който поддържа голяма фейсбукгрупа за града, направи видео-интервю.

Председателят на читалището дойде и поиска няколко Библии за библиотеката, снима се с тях и ни направи реклама.

Млада журналистка сподели, че много се интересува от теология и сега семейството й има нов дом и желае да има Библия за него, както и да получава такива семинари.

Във  същото време дяволът още първия ден даде отпор. Една църковна членка, която помагаше при разпъването на палатката, получи контузия, при която й се поду кракът. Друга членка получи хипертонична криза и трябваше да се  прибере. След това вятърът събори телевизора, който се счупи от падането, на него се излъчваше филма. Пасторът на църквата щеше да катастрофира тежко. Дяволът се опита да попречи, но Господ е по-силен – не позволи да прекъсне начинанието. За половин ден се намериха пари за нов телевизор.

В палатката имаше посещения почти до полунощ. През нощта минали двама мъже, които били пияни, и започнали да хлопат на палатката. Църковният член, който охранявал палатката, излязъл и започнали да си говорят. Оказало се, че и двамата са бивши затворници, единият от които излязъл преди един месец. Попитал дали Бог може да му прости, оставил и координати за връзка.

На следващата вечер, около полунощ, семейство минало и разгледали изложбата и казали със задоволство: „Добре че излязохме, иначе нямаше да видим тази изложба“.

Едно младо семейство от Симеоновград слушали библейски курс по интернет. Една жена от друго село им казала за изложбата и те дойдоха. Беше събота, говорихме много и пожелаха да идват на църква.

Понеже регистрирахме събитието в полицията, всеки ден по два пъти идваха полицаи, за да проверят дали всичко е наред, подарихме им Библии и книга.

За Възкресение бяха раздадени много материали. Имаше майки, които искаха Библии за деца. Местни хора от екипа се срещнаха със свои познати. Получиха много полезни разговори.

Един ученик от Семинарията посети изложбата. Младо семейство влязоха на изложбата и когато започнахме презентацията, забелязахме, че съпругът превежда на своята съпруга на английски. Изразихме съмнение дали да продължим да говорим, но съпругът ни покани да продължим, той ще превежда на съпругата си. Разбра се, че момичето е от Куба, а са се запознали в Китай. Сега живеят в едно село. Пожелаха да получават семинари за семейството и децата. Поканиха ни да ги посетим.

пастор Сашо Кацаров


0 0 votes
Оцени тази публикация
Запишете се
Уведомете ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x