Пътуваща изложба в Студентски град, София

В края на миналата събота приключи изложбата в район „Студентски“, посветена на 150 години от цялостния превод на Библията на съвременен български език. Чудното съчетание на събития, които доведоха до покана на кмета за провеждането й в този район, показваше ясно, че Бог ни отваря врати.

Ние виждахме Неговото ръководство и подкрепа във всяка част от подготовката и провеждането на изложбата. Виждахме го дори и тогава, когато бъркахме. Първоначално планираната седмица (24-30 април) за нейното провеждане се оказа крайно неподходяща – това беше най-студената и дъждовна седмица от месец април. Бог обаче  коригира грешката ни по изненадващ начин. Противно на очакванията кметската администрация срещна големи затруднения в издаването на разрешителни за ползването на парка и вкарване на МПС в него. Не можа да ги получи в предвидения срок и това доведе до изместване на датите. Стана и още нещо: възникналите затруднения увеличиха разговорите ми с кмета и зам.-кмета, станахме по-близки и така се стигна до молитвеното общение в кметския кабинет.

Видяхме как не валя дъжд по време на откриването на изложбата, въпреки че прогнозата беше, че ще вали: дъждовният облак ту се приближаваше, ту се отдалечаваше, без да пада капка дъжд при нас за разлика от други места в София.  Тържествената обстановка не бе нарушена от климатичните промени и представителните лица – почетни гости на изложбата – направиха вълнуващи приветствия с акомпанимент на пиано на живо.

Откриването на изложбата беше първият фокус на нашите усилия. Предстоеше ни да видим втория фокус – дали ще има и колко ще се хората, които не само ще разгледат изложбата, но ще пожелаят да продължат контакта си с нас. Освен експонатите и вежливото обслужване, какво друго можехме да предложим?

Оказа се, че хората са отворени да им говорим, тоест да влезем в ролята на лектори, които им обясняват паната и колекциите от стари преводи на Библията или на части от нея. Дори само тази дейност е непосилна за един човек, защото, докато обяснява на няколко души, влизат и други, които трябва да чакат. Но ако първите пожелаят да играят на стената за проверка на знанията по Библия, тогава лекторът им трябва да влезе в ролята на библейски тълкувател и разказвач – нещо, което може да продължи повече половин час. Благодарение на помощта, която ми оказаха пр. Владимир Стойков и ст. Олег Личев (Той си беше взел отпуска, за да бъде всеки ден на разположение!), на хората не им се налагаше да чакат. Двамата се справиха отлично.

За да решат посетителите да си дадат електронен адрес или телефонен номер за комуникация, само лекцията не е достатъчна. Те трябваше да бъдат предразположи за това от дежурните сестри и братя. Положените старания от тяхна страна дадоха завършех на процеса на сприятеляване и доверие, за което и от свое име, и от името на организаторите им благодаря. Освен че посрещаха и изпращаха посетителите, дежурните лица разнасяха покани и продължаваха да канят дори и тогава, когато поканите свършиха. Даже, когато времето беше лошо, почти зъзнещи, те стояха на поста си и не искаха да си тръгнат преждевременно. Имаше и изява на силна надареност в това отношение от страна на Милена Димова, която даде всичко от себе си, за да кани посетители да видят изложбата и после да си оставят адрес за комуникация. Понякога тя постигаше смайващи резултати.

И резултатът е налице: 91 души дадоха електронен адрес или телефон за комуникация, от които една девойка вече се записа за библейски курс! Това са предимно студенти и преподаватели, като студентите са може би над 70%! Имаме и вече записал се за библейски курс млад човек!

Безкрайно благодаря и на една група от хора, която макар и зад кадър, свърши изключително важна работа – превозването на съоръженията, шкафовете, книгите и материалите,  опъването на палатката, привеждането й в подходящ вид,  техническото й обезпечаване, отстраняване на повреди и накрая сгъването й. Без тяхната отдаденост и грижа провеждането на мероприятието или щеше да се провали, или щеше да е едно мъчение и постоянен тормоз за обслужващите екипи. Тяхната навременна и съгласувана работа създаваше спокойствие и комфорт и допринасяше за мира и ведрото настроение.

 

Благодаря на ръководителите на фирми от нашата църква, които освободиха свои работници от работа, за да дежурят в часове, за които нямахме свободни хора. Особено много благодаря на бр. Георги Носов (Жожо), който ни помогна и с превоз, и с ремонт на шкафовете. Неговият служител и наш брат Анатоли Богданов беше винаги на разположение като шофьор, техник и помощник за разнасяне на плакати, покани, книги и какво ли не още.

Благодаря, че ТВ „VVV“ се включи в откриването. Освен че го засне, тя му придаде и допълнителна тежест, която направи впечатление на кмета и другите официални лица.

Поднасям благодарност и на църковните съвети и църквата като цяло. Духовната подкрепа и молитви, които отправяха за нас, ги чувствахме през цялото време. Благодаря и за присъствието на част от членовете на откриването. Това ни мотивираше и даваше вдъхновение и сила.

Благодаря за помощта на отдел „Лично служене“, за ангажираността му към нашето изложение  и най-вече за това, че неговият ръководител п-р Трифон Трифонов повери на нас отговорността да продължим неговия контакт с кмета на район „Студентски“.

В края искам да поднеса специална благодарност на бр. Михаил Гърков и бр. Орлин Димитров за вдъхновението и посвещението, за силите и средствата, които са вложили за този проект, чрез който църквата в България да стане известна в обществото. Благодаря от мое име и от името на църквите от „Солунска“ за доверието, което ни оказаха, и за голямата ангажираност, която проявиха спрямо нашето изложение – два пъти дойдоха от чужбина, за да ни подкрепят и насърчат, както и да ни предложат своите дълго изграждани контакти с обществено известни лица. Нека Господ да благослови тях, и техните семейства, които е трябвало да търпят затруднения и да съобразяват своите дейност и живот с нас.

За мен това е само началото. Бог сигурно ще продължава да ни отваря врати. Ако вървим след Него с такава посветеност, взаимна подкрепа и съгласуваност, ще бъдем свидетели на още по-големи предизвикателства и опитности, и най-важното: чрез нас ще се спасяват хора! Нека този призив да присъства постоянно в нашите молитви!

Клип Кмет на район „Студентски град“, София:

https://www.facebook.com/goranov.kmet/videos/254994370536947

 

0 0 votes
Оцени тази публикация
Запишете се
Уведомете ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x