Пътуващата библейска изложба в гр. Враца и гр. Мездра

От 4 до 30 септември 2023 г. в гр. Враца се намираше ескейп-стаята във връзка със 150-та годишнина от издаването на Славейковия превод на Библията. Своевременно бяхме подали молба до кмета да ни предоставят централния площад за нейното разполагане, но понеже времето минаваше, а нямахме отговор, започнахме да търсим служителите от общината. Накрая, когато оставаше по-малко от седмица, получихме отговор от съответния служител, че кметът е отказал разполагането на ескейп-стаята и шатрата за изложбата на територията на община Враца. Молихме се усърдно Бог да подейства. На 3 септември, неделя, пристигна ескейп-стаята и я разположихме в двора на църквата. В интернет-рекламата се съобщаваше за площада, затова се наложи да се обадим на записалите се и да ги пренасочим към адреса на църквата.

На 4 септември, понеделник, със старейшина д-р Огнян Тошев успяхме да се срещнем с кмета на града. Обяснихме му, че инициативата е много успешна, добре подкрепена от солидни организации и се възприема много положително из цялата страна. В крайна сметка той разреши провеждането, като поиска само от 20 септември да освободим площада във връзка с честването на Деня на независимостта. Подарихме му книгата „Великата борба“. Така на 5 септември разположихме стаята на площада, а на 20 септември я преместихме на видно място в най-многолюдния комплекс на града – „Дъбника“.

На 18 септември, понеделник, пристигна пътуващата изложба на Славейковата библия. Разположихме я направо в комплекс „Дъбника“, където впоследствие дойде и стаята. И на двете места дойдоха много хора. Часовете за записване за ескейп-стаята бяха запълвани доста по-рано, а посетителите, повечето ученици и млади хора, я оцениха много високо. Събрахме около 80 попълнени анкети от посетители на изложбата, на които обещахме да се обадим, когато организираме нови мероприятия по същия повод.

Междувременно в гр. Мездра, където също бяхме подали молба за провеждането на изложба, отново нямахме отговор. Църквата отново се моли, след което със с. Пенка Петкова от местната група се срещнахме с кмета на града и той също ни даде своето съгласие. Така на 25-26 септември (понеделник и вторник) проведохме изложбата в Мездра, където дойдоха много хора и събрахме около 40 анкети.

Сега нашата църква прославя Бога за чудесата, които направи, като отвори врати за популяризиране на Божията книга, Библията.

п-р Пламен Младенов, ЦАСД „Враца“

5 1 vote
Оцени тази публикация
Запишете се
Уведомете ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x