Колко е десятъкът от нулата?

15 февруари, 2020

„Колко от вас нямат никакви доходи?” попита пастор Хосино Кампос голямата си конгрегация една съботна сутрин през 70-те години в Бразилския адвентен университет в Сао Пауло, Бразилия. Някои членове на църквата, включително Маркос, на 11 години, вдигнаха ръце. Усмихвайки им се, пасторът добави: „Това е най-добрият момент в живота да обещаете на Бог да връщате десятъка!“

Но как мога да обещая да връщам десятък, без да имам доходи? – учуди се Маркос. Той знаеше, че да обещаеш, означава да поемеш ангажимент редовно да връщаш десятъци и да даваш дарения като предварително определен процент от своя доход.

Пасторът сякаш четеше мислите на Маркос! „Ако сега направиш обещание, това означава, че твоят доход е нулев, нали?“, продължи пасторът. След това започна да пресмята: „Колко е 10 процента от нулата?“ След дълга пауза пасторът продължи: „И нека предположим, че сте поели ангажимент да дадете 5 процента от доходите си като дарения, колко би било 5 процента от нулата?“

Маркос все още се мъчеше да схване идеята, когато пасторът заключи: „Очевидно десятъкът от нула е нула, а 5 процента от нулата също е нула. Така че, ако сте сте дали обещание, но нямате никакъв доход, вие давате „нула“ като десятък и „нула“ като дарения и сте верни! „И тогава пасторът предложи да онези които нямаха доходи се молят: „Господи, знаеш, че аз съм решил да дам обещание, но нямам доходи. Ако искаш да има повече средства за Божието дело на земята, моля Те, дай ми доход. От всичко, което ми дадеш, първо ще върна десятък и ще дам дарения на базата на проценти от дохода.” Така направил Маркос Бомфим, авторът на този текст и настоящ директор на отдела по настойничество към Генералната конференция.

ПРИЗИВ: Тъй като Господ винаги е първият, който ни дава, Той ни кани да му върнем само след като Той за първи път ни даде нещо. Ние даваме всеки път, не за да бъдем благословени, а защото вече сме били благословени, признавайки Го за първоизточник на всичко, което имаме.

МОЛИТВА: Небесни Отче, докато връщаме десятъка и даваме своите дарения, помогни ни да Те разпознаем като Даряващ и Поддържащ живота на всички нас!

Свалете в doc-формат>>

0 0 votes
Оцени тази публикация
Запишете се
Уведомете ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x