От четене към разбиране

п-р Трифон Трифонов

I. БОЖИЯТА МЪДРОСТ
1 Коринтяни 1:18. Трябва ли да сме предпазливи когато споделяме Евангелието с невярващи?
Ако сте отговорили, не, как можем да евангелизираме?
1 Коринтяни 1:19 и Исая 29:14. Какъв е Божият подход към езическата мъдрост? Исая предполага, че мъдростта на света ще изчезне. „Чудно и странно дело“ ще унищожи светската мъдрост.
1 Коринтяни 1:20-21. Това означава ли, че Бог не иска светските мъдреци да Го познават? Павел твърди, че Бог действа чрез човешката слабост. Помислете как Исус дойде на земята и как е умрял. Светската мъдрост отхвърля това. Ако Бог отхвърли умни, образовани хора, Той не би избрал Павел, тъй като е много образован човек.
Даниил 2:31-36. Бог заобиколи всички вавилонски мъдреци и разкри значението на съня чрез Даниил, пленен евреин. Какво знаете за тълкуването на този сън?

II. ПРОРОЧЕСТВАТА
Има разлика между „класическите“ и „апокалиптичните“ пророчества. Класическото пророчество може да не се окаже изпълнено, защото зависи от „човешкия отговор“. Апокалиптичното пророчество, от друга страна, винаги ще бъде вярно. Това означава ли, че не можем да се доверим на всички пророчества?
Как тази разлика в пророчествата ни помага да разберем по-добре това, което четем в Библията?
III. СИНХРОНИЗИРАНЕ
Вече прочетохме съня на цар Навуходоносор. Нека прочетем тълкуването в Даниил 2:37-41 и Даниил 2:44-45. Тук имаме съчетания на събития, които се случват в настоящето и в бъдещето.
Даниил 2:37-38. Пророчеството има конкретно приложение.
Даниил 2:39. Даниил не само казва, че събитията се случват сега, той казва, че сънят описва поредица от царства, които ще се издигнат и паднат в бъдеще. Ние вече можем да видим, че това се е случило.
Даниил 2:44-45. Пророчеството за вечното Царство Божие, което унищожава всички останали царства, все още не се е състояло.
Защо мислите, че Бог е разкрил това на цар Навуходоносор? Този сън и тълкуването му показаха, че Бог е планирал цялата история на света .
Ще проучим този сън по-подробно, но какво говори той за естеството на нашия Бог? Разбираме, че Бог е реален!
Това, че по-голямата част от този сън вече е изпълнен, ни дава увереност в Бог, който участва в дела на този свят.

 

Свалете в doc-формат>>

Свалете  в pdf-формат>>

0 0 votes
Оцени тази публикация
Запишете се
Уведомете ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x